Cami HalısıHakkında Merak Edilenler

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda bir hayli özellik arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz genel itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa ibadethane olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin okunuşu nasıl denli ehemmiyetli olduğu hepimizin takdiridir. Camiler devamlı bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların gönül rahatlığı duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması sebebiyle ayrıca ehemmiyet genişlik eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini gönül rahatlığı içerisinde hissedecek olanlar yalnızca Müslümanlar değil aynı zamanda başka dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini gamsız ve kat meşgul bir ortamda hissetmeleri, büyük dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki işaret yetişkin kanıt caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi değersiz yapılar değildir. Artan popülasyon oranı ve gereksinim kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla düşkünlere milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin ve işaret anıtsal olması gereken halısının zahir özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden geçmiş zaman caminin zeminini kesintisiz olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni kuşak camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu çeşit sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün yakışır olmaması hem görüntünün aşırı olmasına hem de camide tapınma edenlere sağlanması gereken temiz ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının kolaylık temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin yeryüzü ölçüleri çok fazla makro olduğundan temizliğinin basitçe yapılabildiği modellerin seçilmesi çok önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR çeşidinden dileme edilen nezafet görevlileri ile sağlanmakta ve görevlendirilen personel, kısıtlı bir dönem diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu müddet zarfında saffet görevlilerinin temizlenebileceği çeşit halılardan seçilmesi son kadar önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı ve şaibe tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri zahir etmemesi amacıyla öncelikle açık renk seçilmemelidir. Siteyi ziyaret et Açık nitelik halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin murdar görünmesine sebep olur. Bu kapsamda hararetli nitelik olması gereken cami halısının anti bakteriyel tekstil ürünleri ile dokunmuş olması fazla fazla önemlidir. Bu özelliğin en iyi uygulandığı cami halısı türü katıksız yün halılardır. Tabi arı yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında işaret pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen ilmik sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı okunuşu derecesinde gereğinden ise o halının fiyatı o miktarda fazladır. İlmek sayısının ziyade olması, aynı oranda halının da cimri ve gamsız olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında üzüntüsü olması gerektiği düşünüldüğünde ilmek sayısı fazla olan halıların tercih edilmesi mantıki bir lazıme olabilir. Tabi bu pozisyon cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu ilgili olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde okunuşu derecede para var ise evet da neden gibi nakit bulabilecekseler o oranda mantıki kararlar oluşturmak zorundadırlar.