Cami HalısıKalitesi Nasıl Anlaşılır

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda bir hayli hususiyet arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz umumi itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa tapınak olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin de ne denli ehemmiyetli olduğu hepimizin takdiridir. Camiler daima bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu bağlantıyı ziyaret et Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların rahatlık duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması sebebiyle başkaca ehemmiyet bildirme eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini rahatlık içerisinde hissedecek olanlar yalnızca Müslümanlar değil aynı zamanda farklı dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini aldırmaz ve erinç meşgul bir ortamda hissetmeleri, ulu dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki en makro sav caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi küçük yapılar değildir. Artan nüfus oranı okunuşu yokluk kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla düşkünlere milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin ve en göz alıcı olması gereken halısının bedihi özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden önce caminin zeminini bütün olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni kuşak camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu tür sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün yakışır olmaması hem görüntünün zararlı olmasına hem de camide tapınma edenlere sağlanması gereken hijyenik ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının kolay temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin dayanak ölçüleri fazla çok önemli olduğundan temizliğinin kolayca yapılabildiği modellerin seçilmesi fazla önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR aracılığıyla dileme edilen temizlik görevlileri ile sağlanmakta okunuşu görevlendirilen personel, kısıtlı bir dönem diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu müddet zarfında saffet görevlilerinin temizlenebileceği soy halılardan seçilmesi akıbet aşama önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı ve kir tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri aşikâr etmemesi için öncelikle vazıh nitelik seçilmemelidir. Açık nitelik halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin murdar görünmesine sebep olur. Bu kapsamda koyu nitelik olması gereken cami halısının anti bakteriyel oluşum ürünleri ile dokunmuş olması fazla fazla önemlidir. Bu özelliğin işaret yerinde uygulandığı cami halısı türü safdil yün halılardır. Tabi halis yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında en pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen dokunmak sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı ne derecede aşkın ise o halının fiyatı o gibi fazladır. İlmek sayısının ziyade olması, aynı oranda halının da sıkı okunuşu gamsız olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında rahat olması gerektiği düşünüldüğünde dokunmak sayısı fazla olan halıların yeğleme edilmesi lojik bir gerekçe olabilir. Tabi bu konum cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu müteallik olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde ne gibi para var ise evet da ne büyüklüğünde kazanç bulabilecekseler o oranda mantıklı kararlar tespit etmek zorundadırlar.