Cami HalısıHakkında Merak Edilenler

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda bir hayli hususiyet arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz genel itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa ibadethane olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin de neden denli ehemmiyetli olduğu hepimizin takdiridir. Camiler sürekli bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların makam duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması sebebiyle başkaca ehemmiyet cami halısı yeryüzü eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini gönül rahatlığı içerisinde hissedecek olanlar sadece Müslümanlar değil aynı zamanda farklı dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini sıkıntı ve rahatlık dolu bir ortamda hissetmeleri, ulu dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki genişlik büyük iddia caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi önemsiz yapılar değildir. Artan nüfus oranı okunuşu yokluk kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla hayırsever milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin ve genişlik anıtsal olması gereken halısının belli özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden geçmiş zaman caminin zeminini eksiksiz olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni nesil camilerde fazla karşılaşılmasa da eski camilerde bu cins sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün yarar olmaması hem görüntünün zararlı olmasına hem okunuşu camide tapınma edenlere sağlanması gereken hijyenik ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının kolayca temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin taban ölçüleri çok fazla yetişkin olduğundan temizliğinin basitçe yapılabildiği modellerin seçilmesi fazla önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR aracılığıyla istek edilen nezafet görevlileri ile sağlanmakta ve görevlendirilen personel, kısıtlı bir dönem diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu süre zarfında öldürme görevlilerinin temizlenebileceği asıl halılardan seçilmesi nihayet derece önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı okunuşu kir tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri bedihi etmemesi amacıyla öncelikle örtüsüz renk seçilmemelidir. Açık nitelik halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin pis görünmesine sebep olur. Bu kapsamda koyu renk olması gereken cami halısının anti bakteriyel dokuma ürünleri ile dokunmuş olması fazla fazla önemlidir. Bu özelliğin işaret yerinde uygulandığı cami halısı türü grup yün halılardır. Tabi arı yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında işaret pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen değmek sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı neden derecede ziyade ise o halının fiyatı o denli fazladır. İlmek sayısının ziyade olması, aynı oranda halının da disiplin ve aldırmaz olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında sıkıntısı olması gerektiği düşünüldüğünde ilmek sayısı aşkın olan halıların tercih edilmesi mantıksal bir gerekçe olabilir. Tabi bu pozisyon cami de

eğinin bütçesi ile de alakalı olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde neden denli nakit var ise ya da nasıl gibi nakit bulabilecekseler o oranda mantıki kararlar yaymak zorundadırlar.